18 Şubat 2012 Cumartesi

YAŞI BEKLEMEDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLMEK

                           Sigortalılık süresini ve prim gününü dolduran bir çalışanın , yaşı beklemeden Kıdem Tazminatını alabilmesi durumu nasıl oluyor? 


                          İlk defa sigortalı olduğunuz tarihin üstünden en az 15 tam yıl geçmişse ve bu süre içinde 3600 gün prim ödemişseniz, kendi isteğinizle ayrılsanız da son çalıştığınız işyerinden (en az 1 yıl çalışmış olmak koşulu ile ) kıdem tazminatı alabilirsiniz. 
                         Toplam sigortalılık süresinin 15 yılı bulması yeterli.Bu durumda,işçinin son çalıştığı işveren,kendi işyerinde çalışılan süreye ait kıdem tazminatını öder. Örneğin,son 15 yılda son işyerinde 8 yıl süre ile çalışılmış ise 8 yıllık kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. 
                         Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik İl Veya Merkez Müdürlüğünden , 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14.maddesine göre düzenlenecek“ kıdem tazminatı alabilir” yazısını işvereninize ibraz etmekten ibarettir.  
                         Buradaki 15 yıllık sigortalılık süresini aynı işyerinde geçirmek gerekmediği gibi, 3600 gün prim de aynı işyerinde çalışarak ödemek gerekmiyor.
                       NOT: 15 yılı dolduranın kıdem tazminatını alabilmesi için,çalıştığı iş yerinden ayrılması gerekiyor.Ancak,kıdem tazminatını talep ederken ,işverene’’Tazminatımı alıp işten ayrılacağım.Ardından da yeni bir iş buldum hemen o işe başlayacağım’’ demesi halinde,işveren kıdem tazminatını ödemeyebilir.Böyle bir ihtimal var yani.(Yarg.9.HD.4 Nisan 2006 Tarih ve E.2006/2716,K.2006/8549 sayılı). Yargıtay’ın kararına göre;İşçinin işten ayrıldığı anda iradesinin tespiti ödemli.İşçinin,başka bir iş yerinde çalışmak için işyerinden ayrıldığı anlaşıldığı taktirde,kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu olmayabiliyor.

ERKOÇ

Zarif oğlu ERKOÇ ; 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nde,
Resul KURT yönetimindeki ''Sosyal Güvenlik Uzmanlığı''
 eğitimini tamamlayarak,uzmanlık sertifikasını almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder