Önce GDO'nun tanımını ortaya koyalım. Kendi türünden ya da kendi türü dışındaki bir canlıdan gen aktarılarak bazı özellikleri değiştirilen bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara "Genetiği değiştirilmiş organizma" (GDO) deniyor.
Ticari kaygılar yüzünden tarım ürünlerinde ilk olarak domates genleriyle oynandı. Bioteknoloji şirketleri tarım ilacı azalacak, üretim maliyeti düşecek yüksek verim küçük çiftçiyi zengin edecek söylemleriyle, genleriyle oynadıkları tohumları 1990'lı yılların ortasında ülkelere soktular. 1996'da 6 ülkede 1.7 milyon hektarlık bir alanda başlayan GDO'lu ekim, günümüzde 25 ülkede 125 milyon hektarlık alanda yapılıyor. En son Mısır bu ülkelere katılırken, Tazmanya GDO'lu üretim projesini erteledi, Yunanistan ise GDO'lu mısır ithalatı yasağını 2 yıl uzattı.
Bizde ise ; Şu an itibarıyla 12 tür GDO ülkemize girmiş, 42‘si de yoldaymış.
Greenpeace de yakın zamanda www.yemezler.org/?ref=207418' de Yemezler isimli bir kampanya başlatmış. Kısa zamanda bu kadar imza toplanmış olması ise umut verici.
Eğer isterseniz sizler de birkaç dakikanızı ayırarak imza atabilirsiniz. Sitedeki rozet toplama sistemi de hayli eğlenceli. Hatta çeşitli aksiyonlarla toplanan rozetler sayesinde tişört ve bardak kazanmak da mümkün.
Uzun lafın kısası, eğer GDO’ların tabağımıza kadar gelmesi fikri sizi de rahatsız ediyorsa hala vakit varken www.yemezler.org/?ref=207418 ’a girip bir imza atabilirsiniz.
http://bloghocam.blogspot.fr/ Ustacığım Teşekkürler
Merhabalar, sadece blogculara özel sözlüğümüze tüm blogcular davetlidir. Buyrun gelin, üye olun yazar olun. :)) teşekkürler.
YanıtlaSilkonu: http://yorumyorum.blogspot.com/2012/03/blogculara-ozel-sozluk.html
sözlük: http://weblog.sozlukspot.com