İŞ YAŞAMINDA DÜRÜSTLÜK
Geçtiğimiz gün kariyer ve terfi sistemi ile ilgili bilgi veren bir sunuma katıldım.
Sunumu yapan insan kaynakları yöneticisi ,soru cevaplar ile sunumu yürütürken , sorduğu sorulardan birine katılımcıların verdiği yanıt beni hayrete düşürdü ve bu yazıyı yazmaya yöneltti.
Soru şu idi :
Diyelim ki sizler hepiniz yönetici pozisyonundasınız ve kendi biriminize bir kısım şefi seçeceksiniz.Bu kısım şefinde hangi özelliklerin olmasını istersiniz?
Bu soruya gelen cevaplar şu şekilde oldu : Bilgi düzeyi,iş bitirici ve takipçi olması,kriz yönetim becerisi,istekli olması,iletişimi kuvvetli olması,yabancı dil seviyesi,objektif olması,transversal çalışması ve de dürüst olması.
Buraya kadar tamam.Sizde ne var burada hayrete düşecek diyorsunuz değil mi? Devam edeyim.
Katılımcılar, bir kısım şefinde olması gereken özellikleri sıraladıktan sonra, sunumu yöneten insan kaynakları yöneticisi bu sefer şöyle bir soru yöneltti.
Şimdi de bu özelliklere öncelik sırası vermenizi istiyorum.Yani aradığınız bu özelliklerin içinde hangisinin en çok olmasını istiyorsanız 10.Bu özellik çok fazla olmasa da olur dediğinize 5 vs gibi bu özellikleri 1’den 10’a kadar derecelendirin lütfen dedi.
Yukarıda sayılan özellikler derecelendirildi ve çoğunluk kararı tahtaya yazıldı.
İş takipçilik ve bitiricilik: 9
Objektiflik: 9
Bilgi düzeyi: 8
Kriz yönetim becerisi: 8
İletişim: 8
İstek: 7
Yönetim becerisi: 7
Yabancı dil düzeyi: 7
ve geldik dürüstlüğün derecelendirmesine.
Dürüstlüğe sıra geldiğinde ben hemen tabii ki 10 diye atıldım.Çünkü benim için dürüstlük olmazsa olmaz bir kriterdi.
Ama işte beni hayrete düşüren ve bu yazıyı yazmaya yönelten konu da burada patlak verdi.Katılımcılar benim gibi düşünmüyorlardı.Onlara göre bir kısım şefinin çok dürüst olmasına gerek yoktu.Sonuçta iş yeri bize dürüstlüğümüzün parasını vermiyor,yaptığımız işin parasını veriyordu.
Zaten yukarıdaki derecelendirmeye de bakarsanız.Katılımcıların ; iş bitiriciliğe,objektifliğe,bilgi düzeyine,kriz yönetim becerisine hatta iletişime , dürüstlükten daha çok önem verdiklerini görmektesiniz.
Ne yazık ki , iş hayatındaki bir çok çalışan,en büyük itibarın,en büyük kredinin dürüstlük olduğu bilincine bir türlü varmak istemiyor.
İş bitiriciliğe , dürüstlükten daha çok önem veren arkadaşım size soruyorum.Ne malum bu iş bitirici çalışanın bir gün sizin de işinizi bitirmeyeceği?
Doğruluk ve dürüstlükten ziyade , iş bitiriciliği ile övünen bir insanın hedefi kısadır.Bir an önce sonuca yani paraya,mevkiye ulaşmaya çalışır.Ahlaki gereklere çok önem vermez. Maalesef bu yolla da kendisini,ailesini ve aynı halka içinde bulunan insanları çürütür.
Aslında dürüstlük ve doğruluk ilkesine ne yazık ki, toplum olarak önem vermiyoruz.Müslüman bir millet olarak bu konuda batıya örnek olmamız gerekir.Çünkü mensup olduğumuz din,ticaretin her aşamasında dürüstlüğü şart koşmaktadır.En küçük bir hileye,en küçük bir haksız kazanca bile izin vermemektedir.Ama maalesef para hırsı,mevki hırsı gözümüzü,gönlümüzü o kadar çok köreltmiş ki.
BENCE:
Sevgili dostlar ben iş hayatında çalışanın elbette ki mesleki yetkinliğe sahip olması gerektiğine ama en başta çalışanın ahlaki yetkinliğe sahip olması gerektiğine inan bir insanım.
İş ve özel hayatımız da;iş bitirici , objektif , bilgi düzeyi yüksek, istekli, iletişimi kuvvetli insan olalım ama ne olur bunlardan daha fazla doğrucu ve dürüst bir insan olmaya gayret edelim,aradığımız elemanlarda da ahlaki yetkinliğe diğerlerinden daha çok önem verelim.
Benim çalışanım hem işini iyi bilen, mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları en iyi biçimde yerine getiren ama bunlardan daha fazla ahlaki donanımı yüksek, doğruluğa dürüstlüğe önem veren bir çalışan olmalı.
Şunu hiç bir zaman unutmayalım ki
"Bu dünyada bırakacağımız en büyük miras dürüstlüktür"
Dürüstlüğü aranan 9 kriterin içinde, en sonlara atan arkadaşlara Mahatma GHANDİ'nin şu güzel sözünü hatırlatmak isterim.
Söylediklerinize dikkat edin
düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin
duygularınıza dönüşür...
Duygularınıza dikkat edin
davranışlarınıza dönüşür...
Davranışlarınıza dikkat edin
alışkanlıklarınıza dönüşür...
Alışkanlıklarınıza dikkat edin
değerlerinize dönüşür...
Değerlerinize dikkat edin
karakterinize dönüşür...
Karakterinize dikkat edin
kaderinize dönüşür...
PEKİ SİZİN DOĞRUNUZ HANGİSİ?
Konunun başında bahsettiğim sunuma siz de katılmış olsa idiniz , Dürüstlük doğruluk ilkesini hangi sıraya alırdınız?
En başa mı?
Yoksa
Diğer aranan özelliklerin arkasına mı? Neden?
Aşağıdaki yorum bölümünde düşüncelerinizi bildirirseniz memnun olurum.
Selam ve Muhabbetle
YORUMLARINIZI DÜŞÜNCELERİNİZİ GÖNDERMENİZ BENİ ÇOK MOTİVE EDİYOR;
1 - Aşağıdaki Yorum Gönder adımında ;Yorumumuzu yazıp, Profil Seçi tıklıyoruz. 2 - Profil Seç'te Adı/Url kısmına gelip adımızı veya rumuzumuzu yazıyoruz ve varsa web adresimizi yazıyoruz(yoksa boş bırakıyoruz) ve Yayınla diyoruz.
3 - Adımızı yazmak istemiyorsak;Profil Seç kısmından Anonim'i tıklayıp,Yayınla diyoruz.